Mayflower

Mayflower je jedan od najpoznatijih i najslavnijih brodova u istoriji SAD. Ovaj brod je poznat po dovodjenju hodočasnika u Novi svet 1620.godine na svom putovanju iz Plimuta iz Engleske do Masacusetsa. Izgradjen je 1609 godine u Londonu.
15.avgusta 1620 godine, kolonija Pilgrim je krenula iz Sautemtona. Krenuli su sa dva broda, Mayflowerom i Speedwell-om, ali se posle 300milja plovidbe Speedwell zbog rupe u trupu vratio u Englesku. Tako je Mayflower ,16.septembra krenuo iz Plimuta .Brod,čiji je kapetan bio Christopher Jones, prevozio je 102 ljudi,uglavnom žena ,muskaraca i dece. Mnogi od putnika su bili oni koji su bežali od verskog progona u Evropi. Posle dva meseca na moru, brod se usidrio tamo gde je sada Provincetown,Masačusets. To je bilo skoro 200 milja dalje severno nego sto je planirano,ali pošto se zima približavala hodočasnici su rešili da tamo ostanu. Polovina kolonije nije preživela tu prvu zimu ali su ostali koji su preživeli nastavili tu da zive i napreduju. Mayflower se nakon toga vratio u Englesku.
Pomorski arhitekta William A. Baker je 1956 godine dizajnirao repliku Mayflower-a na osnovu tumačenja originalnih hodočasnika i brodskog dizajna toga doba. Godine 1957, posada od trideset tri
oveka je isplovila iz Plimuta iz Engleske i posle pedeset tri dana stigla do Plimuta,Masačusets.

Dimenzije makete :

Dužina 62 cm | Visina 52 cm | Širina 24 cm© 2020 RADIČEVIĆ. ALL RIGHTS RESERVED