Black Pearl

Zheng He [Zeng Hi ili Dženg He] (1371 – 1435) je kineski moreplovac i istraživač poznat po putovanjima po Indijskom Oceanu. Rođen je u Yunnan pokrajini s imenom Ma Sanbao. Zheng He je bio je pripadnik Semura, muslimanskog naroda iz srednje Azije.
U razdoblju između 1405. i 1433. vladari dinastije Ming opremili su sedam pomorskih ekspedicija, sa ciljem širenja kineskog uticaja u regiji, nametanja carske kontrole nad trgovinom i veličanjem kineske moći u carstvima i državama u području Indijskog oceana. Zeng He je proglašen admiralom i postavljen je za zapovjednika ove velike flote na kojoj je putovala i brojna vojska. Kroz narednih dvadeset i osam godina, od 1405. do 1433., komandovao je sa sedam flota koje su posjetile trideset i sedam država, kroz Jugoistočnu Aziju do dalekih Afrike i Arabije.
U tim godinama, Kina je imala najveće brodove toga vremena. Godine 1420., mornarica dinastije Ming učinila je da sve evropske mornarice izgledaju zakržljale i male. Velika flota ogromnih brodova, sa devet jarbola kojima je upravljalo pet stotina ljudi, zajedno je isplovila u julu 1405. godine, pola stoljeća prije Kolumbovoga putovanja u Ameriku. U floti su bili zaštitarski brodovi duži od devedeset i jedan i po metar (tri stotine stopa) i širi od četrdeset i pet metara (stotinu i pedeset stopa), a najveći je bio dug stotinu dvadeset i sedam metra (četiri stotine i šesnaest stopa), širok pedeset i sedam metara (stotinu osamdeset i šest stopa), a mogao je primiti hiljadu putnika. Većina brodova sagrađena je u Zmajevoj Luci u Nanjingu, a ostaci se mogu vidjeti i danas.
Prva Zheng He-ova flota brojala je dvadest i sedam hiljada osam stotina i sedamdeset muškaraca, na tri stotine i sedamnaest brodova, uključujući mornare, svestenike, prevodioce, vojnike, zanatlije, doktore i metereologe. Na brodu su bile velike količine robe, uključujući svilu, porculan, zlato i srebro, bakreno posuđe, željezno oruđe i pamuk.
Zheng Heov admiralski “zaštitarski brod” bio je dug stotinu dvadeset i sedam metra, mnogo duži od Kolumbovoga. Kolumbov brod “Santa Maria” bio je dug samo dvadeset i pet metara (osamdeset i pet stopa).

Dimenzije makete :

Dužina 142 cm | Visina 124 cm | Širina 28 cm© 2020 RADIČEVIĆ. ALL RIGHTS RESERVED